Tort kokosowy z mascarpone i truskawkami
(tortownica 24 cm)
Biszkopt:
- 6 jajek,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
- 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 500 g mascarpone,
- 400 g śmietanki 36%,
- cukier puder,
- 150 g wiórków kokosowych,
- 300 g truskawek,
- 2 galaretki truskawkowe,
- pół tabliczki gorzkiej czekolady,
Kremówkę ubić, wmieszać do serka mascarpone. Dodać cukier puder wg uznania. Wrzucić wiórki kokosowe. Zmiksować. Czekoladę posiekać. Truskawki zblendować. Delikatnie podgrzać. Wsypać suche galaretki. Każdą część biszkoptu smarować z dwóch stron. Na pierwszy krążek wyłożyć gęstniejące już truskawki. Na drugi krążek wysypać czekoladę. Wierzch posypać stratą czekoladą i udekorować resztą kremu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz