sobota, 8 czerwca 2013

Rafaello- najlepsze!

Zdecydowanie moje ulubione ciasto! Przepis pochodzi z zeszytu mojej mamy i ona robi je od dawna. Ja sama robiłam je po raz pierwszy, ale efekt zawsze tak samo niesamowity. Bardzo delikatny. Momentami nie wiadomo gdzie kończy się biszkopt, a gdzie zaczyna krem.

Rafaello

Biszkopt:
  • 6 jajek,
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
  • 1,2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Krem:
  • 2 śmietanki 30 % (razem 400 ml.),
  • 2 białe czekolady,
  • 2 śnieżki błyskawiczne na mleko,
  • 200 g. wiórków kokosowych
Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, w połowie ubijania dodając stopniowo cukier. Do piany dodać żółtka i delikatnie wymieszać  drewnianą łyżką. Wsypać wymieszane mąki i proszek. Wszystko delikatnie połączyć. Wylać na wyłożoną papierem blaszkę. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec do osiągnięcia złotego koloru i odpowiedniej konsystencji (ok. 30-40 minut). Wyjąć i ostudzić. 
Śmietankę zagotować, wrzucić połamaną białą czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia czekolady. Wyłączyć ogień. Wystudzić. Czekoladę ze śmietaną zmiksować, dosypać śnieżki i znów wymieszać mikserem. Wsypać wiórki i dokładnie wszystko połączyć. odstawić i zaczekać aż masa zacznie gęstnieć. Jeśli będzie zbyt rzadka, możemy dodać odrobinę żelatyny rozpuszczonej w ciepłej wodzie. Krem wykładamy na biszkopt i posypujemy wiórkami. Wkładamy do lodówki do całkowitego stęgnięcia. 

15 komentarzy:

  1. Piękne to ciasto tyle kokosu

    OdpowiedzUsuń
  2. skoro z zeszytu mamy to sprawdzone i pyszne

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ śnieżnobiałe to ciasto :) Musi być pyszne, mamine przepisy są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, kokosowe, kremowe... Pyszne! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Super wygląda,mam wielką ochotę je wypróbować. Tylko mam pytanie odnośnie ciasta bo nie jestem do końca pewna, czy mąki ziemniaczanej ma być więcej niż mąki pszennej?? dziękuje za odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, maki ziemniaczanej jest więcej niż pszennej :)

      Usuń
  6. 2 śmietanki 30% ale ile ma być tej śmietanki? tu trzeba podać dokładniej bo śmietanki są w różnych opakowaniach np po 500ml, albo i mniej

    OdpowiedzUsuń
  7. jagoda; znam ten przepis od lat ,i robię go od czasu do czasu ,na tykle jajek tyle mąki to jeszcze nie słyszałam,w tym przepisie jest błąd

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nie jest błąd, po prostu masz inny przepis :) Moja mam też robi to ciasto już baardzo długo i uwierz, że właśnie z tego przepisu.

      Usuń
  8. sptrecyzuj prosze bardziej...ile sie trzyma w piekarniku, ile tej śmietanki? wygląda cudownie...bardzo chcę go zrobic....Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie piekę biszkoptu przez jakiś określony czas. Dotykam go jeszcze w piekarniku i jeśli "szeleści" to jeszcze chwilę. Ze śmietanką, rzeczywiście, przepraszam, chodzi o dwa 200 ml. opakowania, czyli razem 400 ml.

      Usuń
  9. Mam chęć zrobić te ciasto z twojego przepisu, ale tak się zastanawiam co to są te śnieżki błyskawiczne na mleko?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. "Śnieżka" kupujesz ją w dziale z proszkami do pieczenia. Taki proszek, który wsypujesz na mleko a potem ono się ubija jak śmietana kremówka. Tutaj ma trochę inną funkcję.

      Usuń
  10. Mam chęć zrobić te ciasto z twojego przepisu, ale tak się zastanawiam co to są te śnieżki błyskawiczne na mleko?

    OdpowiedzUsuń