Karkówka czosnkowa z pieca
- Karkówka wieprzowa (ok. 1,5 kg.)
- min. 6 ząbków czosnku,
- pieprz,
- sól/ domowa vegeta,
- majeranek,
- keczup pikantny (świetny jest smakowy, np. cebulowy, lub bazyliowy),
- olej,
Mięso umyć, oczyścić. posolić, popieprzyć (obficie). Czosnek obrać i zmiażdżyć. Natrzeć nim dokładni mięso. Posypać majerankiem. Posmarować całe mięso keczupem. Wszystko przez chwilę wcierać w mięso. Włożyć do miski i pozostawić na kilka godzin (min. 2). Następnie owinąć mięso ściśle folią aluminiową, włożyć do zamykanego naczynia żaroodpornego. Na dno nalać ok. 0,5 cm. oleju i przykryć naczynie. Wstawić do piekarnika. Piec w 180 stopniach przez ok. 1,5 godziny (liczy się ok. 1 godzinę na 1 kg mięsa, ale najlepiej nakłuć pieczeń nożem, jeśli czujemy opór, trzeba podpiec jeszcze chwilę).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz