Ciasto Orzechowo- jabłkowe Ciasto:
- 45 dkg mąki
- 30 dkg masła
- 3 żółtka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 kg obranych, pozbawionych gniazd nasiennych jabłek
- 1 szklanka cukru
- 2 galaretki cytrynowe
- 30 dkg orzechów włoskich
- 300 ml szklanka śmietanki 30%
- 3 jajka
- 1,5 szklanka cukru
- 350 g. masła
- 6 łyżek masła
- 10 łyżek cukru
- 7 łyżek kakao
- 12 łyżek słodkiej śmietanki
Masło roztopić, dodać cukier i kakao. Jak masa się połączy dodać śmietankę i krótko zagotować. Ostudzić.
Przyspieszacze:
- Ciasto: zamiast piec kruche blaty, można wykorzystać herbatniki. Ja zrobiłam ciasto z połowy porcji na spód, na masę orzechową ułożyłam "petitki".
- Jabłka: Zamiast obierać, a potem trzeć jabłka, można wykorzystać gotowy mus jabłkowy. W takim wypadku trzeba użyć jednak podwójną porcję galaretki, aby masa nie wyciekała z ciasta. Nie ma to jednak już tego samego efektu.
- Orzechy: najwięcej czasu zajmuje łuskanie orzechów, dlatego można kupić już obrane, ale nie jest to produkt najlepszej jakości, ponieważ orzechy są dosyć oleiste i olej osadza się na opakowaniu i często "pachną" zjełczałym tłuszczem.
- Polewa: Zamiast robić ja samemu, można roztopić tabliczkę dobrej gorzkiej lub deserowej czekolady.
Piekne :)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszne :)
OdpowiedzUsuń