niedziela, 5 maja 2013

Niedzielne ciasto orzechowo-jabłkowe

Przepis na ciasto odnalazłam w przepaściach internetu ( niestety nie zapisałam adresu, więc proszę serdecznie o kontakt jeśli ktoś zna tę stronę, wtedy będę mogła podać link do źródła). Jest baaardzo pracochłonne, ale efekt finalny jest wybitny. Podam też kilka sposobów na to jak przyspieszyć pracę nad ciastem.

Ciasto Orzechowo- jabłkowe Ciasto:
  • 45 dkg mąki
  • 30 dkg masła
  • 3 żółtka
  • 3/4      szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki wymieszać. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować, wyłożyć na blaszkę i upiec na złoty kolor w 180 stopniach. Odstawić do wystygnięciaWarstwa jabłkowa:
  • 1,5 kg obranych, pozbawionych gniazd nasiennych jabłek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 galaretki cytrynowe
Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wrzucić do garnka razem z cukrem. Podgrzewać do rozpuszczenia cukru. Dosypać galaretki. Gotować jeszcze 3 minuty. Jeszcze ciepłe wyłożyć na kruche ciasto. Wstawić do lodówki.Krem orzechowy:
  • 30 dkg orzechów włoskich
  • 300 ml szklanka śmietanki 30%
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanka cukru
  • 350 g.  masła
Wyłuskane orzechy zmielić w młynku na puch. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Śmietankę zagotować. Do gotującego się płynu wlać masę jajeczną. Cały czas mieszając wsypać zmielone orzechy. Gotować jeszcze kilka minut. Masło utrzeć na puch. Dodawać po łyżce masę orzechową. Wyłożyć na masę jabłkową. Na kremie orzechowym położyć drugi kruchy blat. Polać polewą czekoladową.Polewa:
  • 6 łyżek masła
  • 10 łyżek cukru
  • 7 łyżek kakao
  • 12 łyżek słodkiej śmietanki


Masło roztopić, dodać cukier i kakao. Jak masa się połączy dodać śmietankę i krótko zagotować. Ostudzić.

Przyspieszacze:

  • Ciasto: zamiast piec kruche blaty, można wykorzystać herbatniki. Ja zrobiłam ciasto z połowy porcji na spód, na masę orzechową ułożyłam "petitki".
  • Jabłka: Zamiast obierać, a potem trzeć jabłka, można wykorzystać gotowy mus jabłkowy. W takim wypadku trzeba użyć jednak podwójną porcję galaretki, aby masa nie wyciekała z ciasta. Nie ma to jednak już tego samego efektu.
  • Orzechy: najwięcej czasu zajmuje łuskanie orzechów, dlatego można kupić już obrane, ale nie jest to produkt najlepszej jakości, ponieważ orzechy są dosyć oleiste i olej osadza się na opakowaniu i często "pachną" zjełczałym tłuszczem. 
  • Polewa: Zamiast robić ja samemu, można roztopić tabliczkę dobrej gorzkiej lub deserowej czekolady.








2 komentarze: