Ciasto toffi
Biszkopt:
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 6 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 puszki masy krówkowej (ja zawsze używam tej z Gostynia - jest najlepsza, ma odpowiednią konsystencję i smak, * i to nie jest artykuł sponsorowany ;) )
- 1 budyń waniliowy (plus mleko do jego wykonania)
- 250 g. masła400 g. herbatników
- czekolada deserowa lub wiórki czekoladowe
Wykonanie:
Ugotować budyń, wg. przepisu na opakowaniu, wystudzić.
Przygotować biszkopt: średnią blaszkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić, dosypać cukier i ubijać aż powstanie sztywna piana. Dodać żółtka, wymieszać, Dosypać mąki i proszek, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Wylać
na blaszkę. Piec do zrumienienia w temp. 180 stopni (ok. 30 minut). Przy wyjmowaniu uderzyć blaszką
z biszkoptem o podłogę, aby nie upadł. Wyjąć z papieru, ostudzić. Jeśli jest zbyt wysoki, przekroić na dwie części.
na blaszkę. Piec do zrumienienia w temp. 180 stopni (ok. 30 minut). Przy wyjmowaniu uderzyć blaszką
z biszkoptem o podłogę, aby nie upadł. Wyjąć z papieru, ostudzić. Jeśli jest zbyt wysoki, przekroić na dwie części.
Jedna puszkę masy krówkowej wyłożyć do miski i wymieszać z miękkim masłem. Cały czas mieszając, dodawać po łyżce zimny budyń. Jeśli masa wydaje nam się zbyt rzadka ( będzie to zależało w dużej mierze od jakości masła i firmy budyniu, która wybierzemy), możemy dodać żelatynę (łyżka żelatyny rozpuszczona w 1/5 szklanki ciepłej wody). Gotowy krem wyłożyć na biszkopt*. Na Kremie ułożyć herbatniki. Na koniec herbatniki posmarować drugą puszką masy krówkowej i posypać starta czekoladą.Schłodzić w lodówce.
* Biszkopt warto nasączyć sokiem z 1/2 cytryny wymieszanym z dwoma łyżkami wódki owocowej.
Moja babcia robi cudowne ciasto toffi, chyba aż do niej zadzwonię i poproszę o ciasto :D Twoje też wygląda super :)
OdpowiedzUsuńToffi-pychota:)
OdpowiedzUsuń