czwartek, 28 marca 2013

Babka budyniowa

Tym razem dość popularna babka. Babka budyniowa. Przepis znów pochodzi z "Poradnika Domowego" , w którym namiętnie zaczytywała się moja mama i jej siostry.  Jedyną wadą tej babki to szybkie "starzenie". Trzeba ja jeść niemal od razu po wystygnięciu, bo następnego dnia jest już nieświeża.
Babka budyniowa
  • 3 budynie waniliowe
  • 1,5 szklanki śmietanki
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 6 jaj
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie: Cukier  utrzeć z  żółtkami, partiami wsypywać budyń, mąkę z  proszkiem i dolewać śmietankę. na koniec dodać ubitą pian z  białek. Delikatnie wymieszać. piec ok. 45 min. w 180 stopniach. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz