Jeden z moich ulubionych przepisów pochodzących z notatnika mojej babci. Każdy, kto próbuje tych ciastek, jest zaskoczony, że to wypiek domowej roboty, a nie kupiony w ciastkarni. Następne zaskoczenie następuje wtedy, kiedy dowiadują się, że ich podstawowym składnikiem są skwarki. takie proste, zwyczajne skwarki, które pozostają od wytapiania smalcu. O dziwo, ten tłuszcz wcale nie jest wyczuwalny w ciastkach. Skwarki nadają charakterystycznego, ostrawego smaku, ale nadal są słodkie. bardzo polecam
Ciastka ze skwarkami
- 90 dag. mąki pszennej",
- 45 dag. skwarek pozostałych z wytapiania smalcu,
- 36 dag. cukru pudru,
- 7 żółtek,
- 360 ml. kwaśnego mleka (ewentualnie kefiru),
- 1 opakowanie proszku do pieczenia,
- skórka pomarańczowa,
- cukier puder do posypana,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz