Przepis wypróbowany chyba przez połowę poznańskiej braci studenckiej. Przekazywany z ręki do ręki już od ładnych paru lat. Ja dostałam go od mojej współlokatorki. Na jedn osobę porcja jest trochę za duża, ale na obiad jest idealna.
Placki z kapustą
- 2 jajka,
- ok.12 łyżek jogurtu naturalnego,
- 2-3 szklanki mąki,
- 50 g. drożdży,
- wegeta,
- 3/4 szklanki mleka,
- kwaszona kapusta
- cebula,
Wykonanie: Kapustę pokroić, podsmażyć z cebulką na oleju. Ostudzić. Z mleka, drożdży i łyżeczki cukru zrobić zaczyn. Wszystkie składniki ciasta wymieszać. Dodać kapustę. Odstawić na ok. 10 minut. Smażyć na patelni placki wielkości placków ziemniaczanych. Podawać z jogurtem lub gęstą śmietan.
Mniam :) Z chęcią bym je spałaszowała :D
OdpowiedzUsuń