środa, 1 stycznia 2014

Sałatka z selerem konserwowym

Jedna z tych, które robi się w 10 minut, tuz przed przyjściem gości. Zawsze staram się mieć w spiżarni słoik selera konserwowego i puszkę kukurydzy. Z takiej podstawy, która przecież może długo stać
i zachować świeżość, wyczarujemy już sałatkowe cudo. Najwięcej czasu zajmuje ugotowanie jajek, ale kiedy czas nagli, można je ewentualnie pominąć :) Polecam na wszelki imprezy, zwłaszcza te
w nadchodzącym karnawale!



Sałatka z selerem konserwowym i słonecznikiem
  • słoiczek selera konserwowego
  • standardowa (400 g. z zalewą) puszka kukurydzy
  • 4 łyżki słonecznika
  • 100 g. szynki konserwowej
  • 4 konserwowe ogórki
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
Wykonanie: Kukurydzę i seler odsczyć z zalewy. Słonecznik uprażyć na złoto na suchej patelni. Jajka, ogórki i szynke pokroić na drobniutką kosteczkę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić sol i pieprzem. Wymieszać z majonezem i jogurtem. Schłodzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz