Jabłecznik na biszkopcie
ciasto:
- 6 jajek,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
dodatkowo:
- 1 słoik musu jabłkowego (1 litr)
- 1 opakowanie żelatyny
- 400 ml. śmietany kremówki (30%)
- pół szklanki cukru pudru,
- łyżka kakao
- 1/2 szklanki soku pomarańczowego
Wykonanie: Blaszkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywna dodając stopniowo cukier. Dodać żółtka. Delikatnie wmieszać mąki i proszek. piec ok. 20 minut w 180 stopniach. wyjąć jeszcze ciepły biszkopt z formy, zdjąć papier. Włożyć ponownie do blaszki. Nasączyć sokiem pomarańczowym. trzy łyżeczki żelatyny rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody. Wystudzić. Wymieszać z jabłkami. Wyłożyć na biszkopt. Dwie łyżeczki żelatyny rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Wystudzić. Śmietaną ubić na sztywno. Dodać cukier puder i żelatynę. Rozsmarować na jabłkach. Posypać kakao. Włożyć do stęgnięcia do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz