poniedziałek, 23 grudnia 2013

Jabłecznik na biszkopcie

Czas przedświąteczny to okres, kiedy jesteśmy bardzo zabiegani. Ale co zrobić kiedy goście przyjeżdżają jeszcze przed świętami? To jest jedno z tych ciast, które robi się w pół godziny, zwłaszcza, kiedy ma się robota ze statywem. 

Jabłecznik na biszkopcie
ciasto:

  • 6 jajek,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru

dodatkowo:

  • 1 słoik musu jabłkowego (1 litr)
  • 1 opakowanie żelatyny
  • 400 ml. śmietany kremówki (30%)
  • pół szklanki cukru pudru,
  • łyżka kakao
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego
Wykonanie: Blaszkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywna dodając stopniowo cukier. Dodać żółtka. Delikatnie wmieszać mąki i proszek. piec ok. 20 minut w 180 stopniach. wyjąć jeszcze ciepły biszkopt z formy, zdjąć papier. Włożyć ponownie do blaszki. Nasączyć sokiem pomarańczowym. trzy łyżeczki żelatyny rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody. Wystudzić. Wymieszać z jabłkami. Wyłożyć na biszkopt. Dwie łyżeczki żelatyny rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Wystudzić. Śmietaną ubić na sztywno. Dodać cukier puder i żelatynę. Rozsmarować na jabłkach. Posypać kakao. Włożyć do stęgnięcia do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz