poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Ucierane ciasto z owocami i kruszonką

Nie znam osoby, która nie lubiłaby prostego ucieranego ciasta z kwaśnymi owocami i smakowitą chrupiącą kruszonką. To właśnie jedno z tych ciast, które lubią wszyscy. Uniwersalne i szybkie. Wypróbowałam już kilka przepisów, ale ten jest zdecydowanie najlepszy. Dostałam go od koleżanki ze studiów i okazał się być niezastąpiony! Tym razem wersja z ostatnimi wiśniami, ale w tym przepisie sprawdzą się również maliny, porzeczki, jabłka lub rabarbar.

Ucierane ciasto z owocami i kruszonką

  • 30 dag. mąki pszennej,
  • 30 dag. masła,
  • 25 dag. cukru pudru,
  • 6 jajek,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego

Kruszonka:

  • 30 dag. mąki pszennej,
  • 20 dag. masła,
  • 10 dag. cukru pudru,
Wykonanie:  Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Dodawać po jednym całym jajku, cały czas ucierając. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyniem. Ciasto wylać na średnią blaszkę, wysmarowaną masłem. Na wierzch wyłożyć owoce. Z podanych składników, zagnieść kruszonkę, wysypać ją na owoce. Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 45 minut.

niedziela, 4 sierpnia 2013

Ogórki musztardowe

W sezonie ogórkowym co roku staram się wypróbować kilka przepisów na sałatki ogórkowe do słoiczków. Niestety wiele z nich przyniosło mi już spore rozczarowanie. Dziś podzielę się przepisem, który wyczytałam na Pysznych Kaprysach.  Polecam z czystym sumieniem!

Ogórki musztardowe

  • 3 kg ogórków gruntowych,
  • 3 marchewki,
  • 1 litr wody,
  • 1 szklanka octu,
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki cukru,
  • 3 łyżki soli
  • 6 łyżek musztardy rosyjskiej,
  • 4 liście laurowe,
  • 6 kulek ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka pieprzu w kulkach.
Wykonanie: Ogórki pokroić w słupki, podobnie marchewki. Zrobić zalewę: do garnka wlać wodę, ocet, wsypać cukier, sól. dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz. Całość zagotować i wystudzić. Do wystudzonej zalewy dodać musztardę i wymieszać.
Ogórki włożyć do słoików  z marchewką. Wlać zalewę i zakręcić. Gotować 10 min. w dużym garnku z wodą, sięgającą do połowy wysokości słoików.


sobota, 3 sierpnia 2013

Ogórki kiszone- przepis podstawowy

Skoro na blogu chcę skupić się na tym, co najlepsze w kuchni polskiej, to nie może zabraknąć tego, czego nie ma nikt inny- ogórków kiszonych. Jeszcze można dostać ogórki, na rabatkach też znajdziecie kilka. To ostatnia szansa na zrobienie zapasów na zimę!

Ogórki kiszone
(na 2 słoiczki)


  • 1-1,5 kg ogórków gruntowych
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 kawałki korzenia chrzanu (po 2-3 cm)
  • 2 długie gałęzie kopru razem z baldachami
  • 4 liście wiśni, porzeczki lub winogrona
  • 2 l zimnej wody
  • 3 łyżki soli
  • 2 łyżeczki cukru*
Wykonanie: Słoiczki dokładnie umyć, wyparzyć. To samo zrobić z wieczkami. Do każdego słoiczka wrzucić  po 2 obrane ząbki czosnku, kawałku chrzanu, 2 liście wiśni. Do każdego należy również pokroić po jednej gałęzi kopru, dzieląc ją na 3-4 cm. kawałki. Ogórki umyć. Układać ciasno w słoiczkach, zaczynając od tych największych. Przygotować zalewę: do zimnej wody wrzucić sól i cukier, mieszać do rozpuszczenia.
*Cukier sprawia, że ogórki wolniej się kiszą, jeżeli zależy nam na szybkim ukiszeniu, możemy go pominąć.
Ogórki zalać roztworem, zamknąć wieczkami. Przechowywać w ciemnym, zimny miejscu przez całą zimę.