sobota, 3 sierpnia 2013

Ogórki kiszone- przepis podstawowy

Skoro na blogu chcę skupić się na tym, co najlepsze w kuchni polskiej, to nie może zabraknąć tego, czego nie ma nikt inny- ogórków kiszonych. Jeszcze można dostać ogórki, na rabatkach też znajdziecie kilka. To ostatnia szansa na zrobienie zapasów na zimę!

Ogórki kiszone
(na 2 słoiczki)


  • 1-1,5 kg ogórków gruntowych
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 kawałki korzenia chrzanu (po 2-3 cm)
  • 2 długie gałęzie kopru razem z baldachami
  • 4 liście wiśni, porzeczki lub winogrona
  • 2 l zimnej wody
  • 3 łyżki soli
  • 2 łyżeczki cukru*
Wykonanie: Słoiczki dokładnie umyć, wyparzyć. To samo zrobić z wieczkami. Do każdego słoiczka wrzucić  po 2 obrane ząbki czosnku, kawałku chrzanu, 2 liście wiśni. Do każdego należy również pokroić po jednej gałęzi kopru, dzieląc ją na 3-4 cm. kawałki. Ogórki umyć. Układać ciasno w słoiczkach, zaczynając od tych największych. Przygotować zalewę: do zimnej wody wrzucić sól i cukier, mieszać do rozpuszczenia.
*Cukier sprawia, że ogórki wolniej się kiszą, jeżeli zależy nam na szybkim ukiszeniu, możemy go pominąć.
Ogórki zalać roztworem, zamknąć wieczkami. Przechowywać w ciemnym, zimny miejscu przez całą zimę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz