W sezonie ogórkowym co roku staram się wypróbować kilka przepisów na sałatki ogórkowe do słoiczków. Niestety wiele z nich przyniosło mi już spore rozczarowanie. Dziś podzielę się przepisem, który wyczytałam na Pysznych Kaprysach. Polecam z czystym sumieniem!
Ogórki musztardowe
- 3 kg ogórków gruntowych,
- 3 marchewki,
- 1 litr wody,
- 1 szklanka octu,
- 1,5 szklanki cukru
- 3 łyżki cukru,
- 3 łyżki soli
- 6 łyżek musztardy rosyjskiej,
- 4 liście laurowe,
- 6 kulek ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka pieprzu w kulkach.
Wykonanie: Ogórki pokroić w słupki, podobnie marchewki. Zrobić zalewę: do garnka wlać wodę, ocet, wsypać cukier, sól. dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz. Całość zagotować i wystudzić. Do wystudzonej zalewy dodać musztardę i wymieszać.
Ogórki włożyć do słoików z marchewką. Wlać zalewę i zakręcić. Gotować 10 min. w dużym garnku z wodą, sięgającą do połowy wysokości słoików.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz