niedziela, 4 sierpnia 2013

Ogórki musztardowe

W sezonie ogórkowym co roku staram się wypróbować kilka przepisów na sałatki ogórkowe do słoiczków. Niestety wiele z nich przyniosło mi już spore rozczarowanie. Dziś podzielę się przepisem, który wyczytałam na Pysznych Kaprysach.  Polecam z czystym sumieniem!

Ogórki musztardowe

  • 3 kg ogórków gruntowych,
  • 3 marchewki,
  • 1 litr wody,
  • 1 szklanka octu,
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki cukru,
  • 3 łyżki soli
  • 6 łyżek musztardy rosyjskiej,
  • 4 liście laurowe,
  • 6 kulek ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka pieprzu w kulkach.
Wykonanie: Ogórki pokroić w słupki, podobnie marchewki. Zrobić zalewę: do garnka wlać wodę, ocet, wsypać cukier, sól. dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz. Całość zagotować i wystudzić. Do wystudzonej zalewy dodać musztardę i wymieszać.
Ogórki włożyć do słoików  z marchewką. Wlać zalewę i zakręcić. Gotować 10 min. w dużym garnku z wodą, sięgającą do połowy wysokości słoików.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz