poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Ucierane ciasto z owocami i kruszonką

Nie znam osoby, która nie lubiłaby prostego ucieranego ciasta z kwaśnymi owocami i smakowitą chrupiącą kruszonką. To właśnie jedno z tych ciast, które lubią wszyscy. Uniwersalne i szybkie. Wypróbowałam już kilka przepisów, ale ten jest zdecydowanie najlepszy. Dostałam go od koleżanki ze studiów i okazał się być niezastąpiony! Tym razem wersja z ostatnimi wiśniami, ale w tym przepisie sprawdzą się również maliny, porzeczki, jabłka lub rabarbar.

Ucierane ciasto z owocami i kruszonką

  • 30 dag. mąki pszennej,
  • 30 dag. masła,
  • 25 dag. cukru pudru,
  • 6 jajek,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego

Kruszonka:

  • 30 dag. mąki pszennej,
  • 20 dag. masła,
  • 10 dag. cukru pudru,
Wykonanie:  Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Dodawać po jednym całym jajku, cały czas ucierając. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyniem. Ciasto wylać na średnią blaszkę, wysmarowaną masłem. Na wierzch wyłożyć owoce. Z podanych składników, zagnieść kruszonkę, wysypać ją na owoce. Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 45 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz