niedziela, 22 grudnia 2013

Strucla makowa na wigilię- najlepsza!

Przygotowania do wigilii idą pełną parą, z wrażenia złamał się już mop i zepsuła się obudowa komputera. Pierogi już zamrożone, mięska zamarynowane, dom posprzątany. Długo szukałam odpowiedniego przepisu na wigilijny makowiec. Zwykle były albo za suche, albo pękały, albo skórka odchodziła. I pewnego dnia przyszło olśnienie- dlaczego szukam w internecie, skoro na półce stoi biblia kulinarna mojej mamy, czyli "Kuchnia polska". I zaczęłam piec wg tego przepisu. Później zajrzałam na Kotlet.tv i tam znalazłam drugi świetny przepis. Od tego czasu piekę na zmianę z dwu przepisów. W tym roku makowiec będzie z "Kuchni polskiej", dlatego podaję wam ten niezastąpiony przepis.
Strucla makowa
ciasto:

  • 1 kg. mąki,
  • 5 dag. drożdży
  • 7 dag cukru,
  • ok. 1/2 l mleka,
  • 2-3 jajka,
  • sól,
  • 5-7 dag. masła,
  • jajko do posmarowania ciasta
masa makowa:

  • 50 dag. maku,
  • 5 dag. margaryny,
  • 15 dag. cukru
  • 10 dag. płynnego miodu,
  • olejek migdałowy,
  • 3 dag. rodzynek,
  • 2 białka,
  • 5 dag. drobniutko posiekanych orzechów,
  • 5 dag. posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej,


Wykonanie: Mak opłukać, odcedzić, zalać wrzącą wodą i trzymać na ogniu tak długo, aż da się rozetrzeć w palcach, najlepiej całą noc. Odcedzić przez gęste sito, starannie osączyć, zmielić 2 razy.Włożyć do rondla ze stopioną margaryną, dodać cukier, skórkę, olejek, rodzynki, orzechy, miód. Smażyć 10-15 minut ciągle mieszając. Wymieszać z ubitą z białek pianą. Zrobić rozczyn: drożdże rozetrzeć z cukrem, zmieszać z 1/4 l letniego mleka i 25 dag. ciepłej mąki. Zostawić przykryte w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, dodać resztę składników oprócz tłuszczu. Zagnieść jednolite ciasto (im dłużej wyrabiamy, tym więcej ciasto wchłonie powietrza i będzie bardziej puszyste). Gdy będzie gładkie, dodać roztopiony tłuszcz. Włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 40 minut do wyrośnięcia- ciasto powinno dwukrotnie powiększyć swoją objętość. Ponownie wyrobić. Rozwałkować na spory prostokąt (dłuższa podstawa powinna mieć długość nie większą niż szerokość naszej blaszki, na której będzie się makowiec piekł). Posmarować masą makową i bardzo ciasno zwinąć. Zawinąć do środka końce. Cały rulonik ciasta zawinąć w papier do pieczenia. Poluzować rulon z papieru na tyle, aby zostało tyle miejsca, ile wyrosnąć ma strucla. Położyć na blaszce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 40 minut. W połowie pieczenia rozciąć papier.  Podawać polukrowany lub polany czekoladą. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz