poniedziałek, 10 czerwca 2013

Tort kokosowy z mascarpone i truskawkami

Ten torcik robiłam z okazji dnia mamy. Powstał w wyniku kombinacji tego co lubię i tego co było w spiżarni. Efekt całkiem przyjemny. Może w przyszłości dodam mniej czekolady. 

Tort kokosowy z mascarpone i truskawkami
(tortownica 24 cm)

Biszkopt:
  • 6 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
  • 500 g mascarpone,
  • 400 g śmietanki 36%,
  • cukier puder,
  • 150 g wiórków kokosowych,
Dodatki:
  • 300 g truskawek,
  • 2 galaretki truskawkowe,
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady,
Białka ubić na sztywno, dodać cukier. Wymieszać z żółtkami i mąkami orz proszkiem do pieczenia. Wylać do formy wyłożonej papierem i upiec w 180 stopniach (ok. 30 minut). Wystudzić. Przekroić na trzy części.

Kremówkę ubić, wmieszać do serka mascarpone. Dodać cukier puder wg uznania. Wrzucić wiórki kokosowe. Zmiksować. Czekoladę posiekać. Truskawki zblendować. Delikatnie podgrzać. Wsypać suche galaretki. Każdą część biszkoptu smarować z dwóch stron. Na pierwszy krążek wyłożyć gęstniejące już truskawki. Na drugi krążek wysypać czekoladę. Wierzch posypać stratą czekoladą i udekorować resztą kremu. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz