Sałatka makaronowa
- paczuszka makaronu w kształcie ryżu, tzw. łezki (lub inny drobny makaron, np. gwiazdki)
- 1 czerwona papryka
- 4 łyżki kukurydzy z puszki
- 2 średnie czerwone cebulki
- 3 ogórki kwaszone lub konserwowe (najlepsze są małosolne)
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 20 dag. szynki
- 3 łyżki majonezu lub jogurtu greckiego
Wykonanie: Makaron ugotować al dente. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w kosteczkę. Jajka obrać ze skorupek, pokroić. Resztę składników pokroić jak najdrobniej. Wymieszać z majonezem lub jogurtem. ewentualnie doprawić do smaku (ja zostawiam w takiej postaci, nie dosypuję już nic)
I oczywiście polecam na Wielkanoc:
I oczywiście polecam na Wielkanoc:
Pychota, uwielbiam takie sałatki do grilla:)
OdpowiedzUsuńRobiłam na święta. Wyszła bardzo smaczna i na pewno jeszcze do niej wrócę:))
OdpowiedzUsuńMiło mi :) Nie znam osoby, której by nie smakowała. Ewentualnie można zmniejszyć lub zwiększyć ilość cebuli :)
Usuń