piątek, 8 marca 2013

Sałatka makaronowa

Jedna z moich ulubionych sałatek. Gości na stole przy okazji każdej imprezy i grilla. Mocno cebulowa (choć oczywiście można dodać mniej cebulki, jeśli tak intensywny smak komuś nie odpowiada. Ta wersja akurat jest z majonezem, ale można dodać też jogurt grecki. Taką wersję też robiłam. W tym roku zagości też na moim stole Wielkanocnym.

Sałatka makaronowa

  • paczuszka makaronu w kształcie ryżu, tzw. łezki (lub inny drobny makaron, np. gwiazdki)
  • 1 czerwona papryka
  • 4 łyżki kukurydzy z puszki
  • 2 średnie czerwone cebulki
  • 3 ogórki kwaszone lub konserwowe (najlepsze są małosolne)
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 20 dag. szynki
  • 3 łyżki majonezu lub jogurtu greckiego
Wykonanie: Makaron ugotować al dente. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w kosteczkę. Jajka obrać ze skorupek, pokroić. Resztę składników pokroić jak najdrobniej. Wymieszać z majonezem lub jogurtem. ewentualnie doprawić do smaku (ja zostawiam  w takiej postaci, nie dosypuję już nic)

I oczywiście polecam na Wielkanoc:

3 komentarze:

  1. Pychota, uwielbiam takie sałatki do grilla:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam na święta. Wyszła bardzo smaczna i na pewno jeszcze do niej wrócę:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi :) Nie znam osoby, której by nie smakowała. Ewentualnie można zmniejszyć lub zwiększyć ilość cebuli :)

      Usuń