Cytrynowe gwiazdki z lukrem
- 500 g. mąki pszennej
- 200 g. miękkiego masła
- 2 łyżki jogurtu naturalnego (ja użyłam greckiego)
- 2 jajka
- 1,3 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sok z połowy cytryny
Wykonanie: Z mąki, proszku, masła, jajek, jogurtu, cukru i soku zagnieść dokładnie gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na ok 30 minut. * Po upływie tego czasu, rozwałkować na grubość 0,5 cm. Wykrawać ciasteczka, układać je na wyłożonej papierem blaszce. Piec ok 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Lukier
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 1 szklanka cukru pudru
Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny. Lukrować zimne już ciasteczka. Zostawić do zastygnięcia masy lukrowej.
* Porcja jest dość duża, więc radziłabym przed zamrożeniem podzielić ciasto na dwie części. Wtedy ciasto nie będzie się rozmrażać i łatwiej będzie nam je rozwałkować.
wyglądają bardzo smacznie ;D
OdpowiedzUsuńCytrynowe są najlepsze!
OdpowiedzUsuńPamiętam ten smak:) Dziękuje upiekę je i wrócę do tamtych lat;)
OdpowiedzUsuń😍 Dzięki, też o takich marzę😋 Wesołych Świąt😊
OdpowiedzUsuń