Puszysty sernik wiśniowy
Biszkopt:
- 6 jajek
- 1/2 szklanki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Pianka:
- 500 g. sera sernikowego
- 2 galaretki wiśniowe
- 400 ml śmietany 30 %
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 czubate łyżki żelatyny
Dodatkowo:
- 2 galaretki wiśniowe
- wiśnie z kompotu
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Ubić na pół-sztywno. Dosypać cukier, ubijać do momentu całkowitego zesztywnienia. Dodać żółtka. Wymieszać. Delikatnie wmieszać mąki i proszek. Wylać do dużej, wyłożonej papierem formy. Upiec na złoto w 180 stopniach.
Dwie galaretki rozpuścić w 1/2 litra wody. Odstawić w chłodne miejsce do częściowego zgęstnięcia. W tym czasie ubić śmietanę i wymieszać z serem i cukrem pudrem, dodać na pół stęgniętą galaretkę. Wymieszać. Jeśli masa serowa jest zbyt rzadka, możemy dodać rozpuszczoną z odrobinie wody żelatynę. Całość wylać na upieczony i wystudzony biszkopt. Wstawić na pół godziny do lodówki do zastygnięcia sera. Wiśnie z kompotu odsączyć. Wysypać na ser.Zalać galaretką. Sernik jest gotowy po zastygnięciu galaretki.
Cudowny serniczek:) Puszysty i wiśniowy ,mniam:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia
poczułam lato ;d
OdpowiedzUsuń