poniedziałek, 10 czerwca 2013

Tort kokosowy z mascarpone i truskawkami

Ten torcik robiłam z okazji dnia mamy. Powstał w wyniku kombinacji tego co lubię i tego co było w spiżarni. Efekt całkiem przyjemny. Może w przyszłości dodam mniej czekolady. 

Tort kokosowy z mascarpone i truskawkami
(tortownica 24 cm)

Biszkopt:
  • 6 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
  • 500 g mascarpone,
  • 400 g śmietanki 36%,
  • cukier puder,
  • 150 g wiórków kokosowych,
Dodatki:
  • 300 g truskawek,
  • 2 galaretki truskawkowe,
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady,
Białka ubić na sztywno, dodać cukier. Wymieszać z żółtkami i mąkami orz proszkiem do pieczenia. Wylać do formy wyłożonej papierem i upiec w 180 stopniach (ok. 30 minut). Wystudzić. Przekroić na trzy części.

Kremówkę ubić, wmieszać do serka mascarpone. Dodać cukier puder wg uznania. Wrzucić wiórki kokosowe. Zmiksować. Czekoladę posiekać. Truskawki zblendować. Delikatnie podgrzać. Wsypać suche galaretki. Każdą część biszkoptu smarować z dwóch stron. Na pierwszy krążek wyłożyć gęstniejące już truskawki. Na drugi krążek wysypać czekoladę. Wierzch posypać stratą czekoladą i udekorować resztą kremu. 

sobota, 8 czerwca 2013

Rafaello- najlepsze!

Zdecydowanie moje ulubione ciasto! Przepis pochodzi z zeszytu mojej mamy i ona robi je od dawna. Ja sama robiłam je po raz pierwszy, ale efekt zawsze tak samo niesamowity. Bardzo delikatny. Momentami nie wiadomo gdzie kończy się biszkopt, a gdzie zaczyna krem.

Rafaello

Biszkopt:
  • 6 jajek,
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
  • 1,2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Krem:
  • 2 śmietanki 30 % (razem 400 ml.),
  • 2 białe czekolady,
  • 2 śnieżki błyskawiczne na mleko,
  • 200 g. wiórków kokosowych
Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, w połowie ubijania dodając stopniowo cukier. Do piany dodać żółtka i delikatnie wymieszać  drewnianą łyżką. Wsypać wymieszane mąki i proszek. Wszystko delikatnie połączyć. Wylać na wyłożoną papierem blaszkę. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec do osiągnięcia złotego koloru i odpowiedniej konsystencji (ok. 30-40 minut). Wyjąć i ostudzić. 
Śmietankę zagotować, wrzucić połamaną białą czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia czekolady. Wyłączyć ogień. Wystudzić. Czekoladę ze śmietaną zmiksować, dosypać śnieżki i znów wymieszać mikserem. Wsypać wiórki i dokładnie wszystko połączyć. odstawić i zaczekać aż masa zacznie gęstnieć. Jeśli będzie zbyt rzadka, możemy dodać odrobinę żelatyny rozpuszczonej w ciepłej wodzie. Krem wykładamy na biszkopt i posypujemy wiórkami. Wkładamy do lodówki do całkowitego stęgnięcia. 

czwartek, 6 czerwca 2013

Karkówka czosnkowa z piekarnika

Idealna! Taka jak powinna być- mięciutka, wcale nie sucha. Bardzo aromatyczna i co ważne- niezwykle łatwa w przygotowaniu. 
Karkówka czosnkowa z pieca
  • Karkówka wieprzowa (ok. 1,5 kg.)
  • min. 6 ząbków czosnku,
  • pieprz,
  • sól/ domowa vegeta,
  • majeranek,
  • keczup pikantny (świetny jest smakowy, np. cebulowy, lub bazyliowy),
  • olej,
Mięso umyć, oczyścić. posolić, popieprzyć (obficie). Czosnek obrać i zmiażdżyć. Natrzeć nim dokładni mięso. Posypać majerankiem. Posmarować całe mięso keczupem. Wszystko przez chwilę wcierać w mięso. Włożyć do miski i pozostawić na kilka godzin (min. 2). Następnie owinąć mięso ściśle folią aluminiową, włożyć do zamykanego naczynia żaroodpornego. Na dno nalać ok. 0,5 cm. oleju i przykryć naczynie. Wstawić do piekarnika. Piec w 180 stopniach przez ok. 1,5 godziny (liczy się ok. 1 godzinę na 1 kg mięsa, ale najlepiej nakłuć pieczeń nożem, jeśli czujemy opór, trzeba podpiec jeszcze chwilę).