czwartek, 6 czerwca 2013

Karkówka czosnkowa z piekarnika

Idealna! Taka jak powinna być- mięciutka, wcale nie sucha. Bardzo aromatyczna i co ważne- niezwykle łatwa w przygotowaniu. 
Karkówka czosnkowa z pieca
  • Karkówka wieprzowa (ok. 1,5 kg.)
  • min. 6 ząbków czosnku,
  • pieprz,
  • sól/ domowa vegeta,
  • majeranek,
  • keczup pikantny (świetny jest smakowy, np. cebulowy, lub bazyliowy),
  • olej,
Mięso umyć, oczyścić. posolić, popieprzyć (obficie). Czosnek obrać i zmiażdżyć. Natrzeć nim dokładni mięso. Posypać majerankiem. Posmarować całe mięso keczupem. Wszystko przez chwilę wcierać w mięso. Włożyć do miski i pozostawić na kilka godzin (min. 2). Następnie owinąć mięso ściśle folią aluminiową, włożyć do zamykanego naczynia żaroodpornego. Na dno nalać ok. 0,5 cm. oleju i przykryć naczynie. Wstawić do piekarnika. Piec w 180 stopniach przez ok. 1,5 godziny (liczy się ok. 1 godzinę na 1 kg mięsa, ale najlepiej nakłuć pieczeń nożem, jeśli czujemy opór, trzeba podpiec jeszcze chwilę).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz