poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Placki z kapustą

Przepis wypróbowany chyba przez połowę poznańskiej braci studenckiej. Przekazywany  z ręki do ręki już od ładnych paru lat. Ja dostałam go od mojej współlokatorki. Na jedn osobę porcja jest trochę za duża, ale na obiad jest idealna.
Placki z kapustą
  • 2 jajka,
  • ok.12 łyżek jogurtu naturalnego,
  • 2-3 szklanki mąki,
  •  50 g. drożdży,
  • wegeta,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • kwaszona kapusta
  • cebula,
Wykonanie: Kapustę pokroić, podsmażyć z cebulką na oleju. Ostudzić.  Z mleka, drożdży i łyżeczki cukru zrobić zaczyn. Wszystkie składniki ciasta wymieszać. Dodać kapustę. Odstawić na ok. 10 minut. Smażyć na patelni placki wielkości placków ziemniaczanych. Podawać z jogurtem lub gęstą śmietan.

1 komentarz: