środa, 17 kwietnia 2013

Gulasz z wątróbki

Jeden z moich ulubionych obiadów. Chociaż znam wiele osób, które za wątróbką nie przepada, to ta forma wiele z nich do niej przekonuje. Taka smażona na patelni w całości często jest zbyt sucha i sama jej nie lubię. ten prosty i szybki gulasz (lub jak się mówi w Wielkopolsce- "gularz") czyni z wątróbki prawdziwy przysmak. 
Gulasz z wątróbki
  • 300 g. wątróbki drobiowej,
  • 2 spore cebule,
  • 200 g. masła,
  • sól
Wykonanie: Wątróbkę umyć, oczyścić, pokroić w kostkę (kawałki ok. 1x1).  Cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozpuścić kawałek masła. wrzucić cebulkę i udusić. Dorzucić wątróbkę. dusić pod przykryciem, co chwilę dodawać masło, aby wątróbką się dusiła, a nie smażyła. Dusić ok. 15 minut. pod koniec musimy dopilnować, aby mięso było zanurzone w maśle. Posolić, zostawić na gazie jeszcze kilka minut. Ja zostawiam tę potrawę w takiej postaci, ale niektórzy lubią "zaciągnąć" ją śmietan lub mąką

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz