poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Muffinki fiołkowe

Inspirację dla tych muffinek zaczerpnęłam stąd <klik>. Jedne z lepszych, które próbowałam. Polecam!


Muffinki fiołkowe
  • 250 g. mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1,4 łyżeczki sody,
  • 150 g. cukru,
  • 250 ml. mleka,
  • 90 ml. oleju,
  • 1 duże jajko,
  • olejek waniliowy,
  • filiżanka płatków fiołków
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do jednej miski wsypać wszystkie składniki suche, do drugiej wszystkie płynne. Wszystko szybko razem wymieszać. Przełożyć do foremek. Piec ok 25 minut.

2 komentarze:

  1. Skąd wziąć fiołki do wypieków? Marzą mi się te wszystkie fiołkowe pyszności :) A muffiny na oleju są super z założenia - szybko się je robi, są zdrowe dla serca (w sensie że olej, a nie masło) i raz dwa i można wcinać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja wzięłam je z ogródka :) Na moim trawniku rozpleniły się w niewyobrażalnych ilościach, ale nie wiem czy można je gdzieś kupić.

    OdpowiedzUsuń