czwartek, 21 marca 2013

Babka serowo-cytrynowa


 Pierwsza babka, którą przygotowuję na Wielkanoc. Przepis wędruje po rodzinie odkąd pamiętam. Któraś z ciotek wyszperała go w "Poradniku Domowym". Od jakichś 15 lat przygotowuje się ją w moim domu. Jest bardzo smaczna. kremowo-biszkoptowa. Świetnie nadaje się do święconki, bo następnego dnia jest jeszcze świeża. 

Babka serowo-cytrynowa
  • 25 dag. mąki
  • 15 dag margaryny
  • 20 dag cukru
  • 25 dag serka waniliowego homogenizowanego
  • 3 jajka
  • kisiel cytrynowy
  • sok z połowy cytryny
  • cukier waniliowy
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie: Jajka ubić z cukrem, dodać margarynę. Zmiksować. Ciągle miksując dosypywać po łyżce mąkę, kisiel i proszek, następnie dodać serek i cukier waniliowy. Na końcu sok z cytryny. Włożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Piec ok 50 minut w 180 stopniach. Polać lukrem.

2 komentarze: