Pierwsza babka, którą przygotowuję na Wielkanoc. Przepis wędruje po rodzinie odkąd pamiętam. Któraś z ciotek wyszperała go w "Poradniku Domowym". Od jakichś 15 lat przygotowuje się ją w moim domu. Jest bardzo smaczna. kremowo-biszkoptowa. Świetnie nadaje się do święconki, bo następnego dnia jest jeszcze świeża.
Babka serowo-cytrynowa
- 25 dag. mąki
- 15 dag margaryny
- 20 dag cukru
- 25 dag serka waniliowego homogenizowanego
- 3 jajka
- kisiel cytrynowy
- sok z połowy cytryny
- cukier waniliowy
- 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie: Jajka ubić z cukrem, dodać margarynę. Zmiksować. Ciągle miksując dosypywać po łyżce mąkę, kisiel i proszek, następnie dodać serek i cukier waniliowy. Na końcu sok z cytryny. Włożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Piec ok 50 minut w 180 stopniach. Polać lukrem.
Porywam słuszną porcję:)
OdpowiedzUsuńwygląda bajecznie ;D
OdpowiedzUsuń