sobota, 11 maja 2013

Kotlety z jajek

Takie kotleciki podobno robiła babcia, kiedy mój tata był małym niejadkiem. Niestety przepis się
nie zachował. Niedawno mogłyśmy go odtworzyć dzięki pierwszemu numerowi "Gotuj krok po kroku". Kotleciki to bardzo szybki obiad, zwłaszcza ten bezmięsny, z którym (przynajmniej u mnie w domu) zawsze są największe problemy. Nie żałujcie pietruszki i szczypiorku, bo bez nich wyjdą mdłe!

Kotleciki z jajek
  • 8 dużych jajek,
  • 1 cebula,
  • olej do smażenia,
  • 1 łyżka masła,
  • 2-3 łyżki posiekanej pietruszki i szczypiorku (oczywiście może być więcej),
  • sól, pieprz,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • mała czerstwa bułka,
  • przyprawa typu vegeta (najlepiej ta robiona w domu!),
  • bułka tarta,
7 jajek ugotować na twardo (10 minut). Obrać ze skorupek i posiekać w drobną kosteczkę. Posiekaną cebulkę podsmażyć, dodać posiekaną zieleninę i namoczoną w mleku bułkę. Wbić 1 surowe jajko. Wymieszać. Przyprawić. Z masy formować niewielkie kotleciki, obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na złoto na oleju. Podawać z ziemniakami lub ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz