sobota, 6 kwietnia 2013

Ciastka ze skwarkami

Jeden z moich ulubionych przepisów pochodzących z notatnika mojej babci. Każdy, kto próbuje tych ciastek, jest zaskoczony, że to wypiek domowej roboty, a nie kupiony w ciastkarni. Następne zaskoczenie następuje wtedy, kiedy dowiadują się, że ich podstawowym składnikiem są skwarki. takie proste, zwyczajne skwarki, które pozostają od wytapiania smalcu. O dziwo, ten tłuszcz wcale nie jest wyczuwalny w ciastkach. Skwarki nadają charakterystycznego, ostrawego smaku, ale nadal są słodkie. bardzo polecam

Ciastka ze skwarkami
  • 90 dag. mąki pszennej",
  • 45 dag. skwarek pozostałych z wytapiania smalcu,
  • 36 dag. cukru pudru,
  • 7 żółtek,
  • 360 ml. kwaśnego mleka (ewentualnie kefiru),
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia,
  • skórka pomarańczowa,
  • cukier puder do posypana,
Wykonanie: Skwarki zmielić dwa razy w maszynce do mielenia mięsa na bardzo drobnych oczkach. Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać żółtka, skwarki , proszek, cukier, mleko o drobno pokrojoną skórkę pomarańczową. Zagnieść jednolite ciasto. Na maszynkę do mielenia mięsa nałożyć specjalną nakładkę do robienia ciastek. Wybrać ulubiony wzór. Ciasto wkładać partiami do maszynki i kręcąc, przeciskać przez foremkę i formować ciastka długości ok 5-7 cm. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem. Piec w 180 stopniach do zezłocenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz