tag:blogger.com,1999:blog-7535484827239120966.post8930077623118042797..comments2022-03-04T13:55:14.720+01:00Comments on Kredens polski: SzagówkiAnonymoushttp://www.blogger.com/profile/00036395832334956371noreply@blogger.comBlogger5125tag:blogger.com,1999:blog-7535484827239120966.post-25573179135821857542013-10-29T12:44:26.584+01:002013-10-29T12:44:26.584+01:00Hmm... trudno mi powiedzieć co poszło nie tak. Prz...Hmm... trudno mi powiedzieć co poszło nie tak. Przede wszystkim ziemniaki muszą być całkiem zimne. Ja z doświadczenia wiem, że z ciepłych są bardziej 'rozlazłe'. Po drugie odmiana ziemniaków jest bardzo ważna. Konsystencja klusek zależy od ilości wody, którą zawierają. Np. młode ziemniaki zupełnie się nie nadają. Dlatego też trudno podać ilość surowych ziemniaków. Co do studzenia, chyba po prostu jestem zbyt wielka idealistką i uznałam za oczywiste, że studzimy je bez przykrycia. Obiecuje poprawę :) i radzę spróbować jeszcze raz.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/00036395832334956371noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7535484827239120966.post-77267851248980366332013-10-02T17:40:58.542+02:002013-10-02T17:40:58.542+02:00Jeszcze dodam, że może za moło ziemniaki ostygły, ...Jeszcze dodam, że może za moło ziemniaki ostygły, bo nie były całkiem zimne, choć stały kilka godzin.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7535484827239120966.post-45266139187075156402013-10-02T17:36:43.593+02:002013-10-02T17:36:43.593+02:00Spróbowałem wykonać ten przepis. Po ugotowaniu zie...Spróbowałem wykonać ten przepis. Po ugotowaniu ziemniaków odlałem wodę i pozostawiłem do ostygnięcia pod przykryciem. Ciasto lepiło się do wszystkiego a najbardziej do mnie. Musiałem dosypywać mąki ponad to co jest podane w przepisie. W tekście powinna być chyba uwaga, że ziemniaki powinny stygnąć bez przykrycia aby odparowała z nich woda. A może miałem dzwiną odmianę ziemniaków ? A może w przepisie jest za mało mąki ? Wolę jak taka ilość mąki jest podana w szklankach.<br />W składnikach mogło by być podane ile potrzeba surowych ziemniaków. Nie wiem czy jest różnica między wagą surowych a ugotowanych ziemniaków, ale trudno gotować ziemniaki na oko, a później ważyć ugotowane.<br />Myślę, że po przekroczeniu pewnej proporcji między mąką a zmieniakami tzn. zbyt dużo mąki, to już nie są szagówki.<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7535484827239120966.post-15409956638827979142013-04-12T12:02:07.570+02:002013-04-12T12:02:07.570+02:00Ja też lubię:)Ja też lubię:)Agahttps://www.blogger.com/profile/04856345819106970215noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7535484827239120966.post-31246996450148891542013-04-12T11:54:57.984+02:002013-04-12T11:54:57.984+02:00ojj bardzo lubię ;)ojj bardzo lubię ;)Izaahttps://www.blogger.com/profile/16968131678141043474noreply@blogger.com